De JOACHIM KNIEPSTOF films

Wanneer Frank Porcelijn de eerste drukproeven van zijn boek JOACHIM KNIEPSTOF laat zien aan vriend en filmmaker Andras Hamelberg, wordt deze meteen gegrepen door het filmische karakter ervan. De reeksen tekstloze beelden die voortdurend veranderen van vorm en betekenis en de zwaar omlijnde kaders waarbinnen ze zijn getekend, prikkelen de creatieve geest van de filmmaker. De vraag dringt zich aan hem op: kunnen die met de hand getekende omlijstingen van wisselend formaat – vierkant, rechthoekig, staand, liggend, groot, klein – de dialoog aangaan met het onveranderlijke kader van film?

Andras Hamelberg, die zijn loopbaan is begonnen als experimenteel filmer, heeft als cameraman en filmmaker aan talloze theater- en televisieproducties gewerkt en heeft diverse kunst- en muziekprojecten gestalte gegeven. Nu doet zich de gelegenheid voor een film te maken zonder gebruik van een camera. Het beeldmateriaal is immers al grotendeels aanwezig: een fascinerend boek dat tevens kan dienen als script voor de film. Zij besluiten al spoedig het avontuur aan te gaan door een kort filmpje te maken van een gedeelte van het boek. Het resultaat is het experimentele filmpje Joachim Kniepstof, episode 6 dat door het gebruik van louter tekeningen doet denken aan animatie maar dat toch niet is omdat de beelden zelf niet bewegen of beweging suggereren: het is in feite de montage die beweegt.

De begonnen dialoog tussen de filmer en de tekenaar in dit drie en een halve minuut durend filmpje is een belangrijke uitdaging voor beiden om de samenwerking in een nieuw, uitgebreider filmproject voort te zetten. De tijd is nu rijp voor de verfilming van het gehele boek. Om dit ambitieuze project te kunnen realiseren  starten de makers op 1 maart 2019 via de Stichting Cinecrowd een actie voor het inzamelen van geld door middel van crowdfunding. Aan het eind van die maand wordt deze actie succesvol afgesloten en kan worden begonnen met het werken aan de film. Componist en muzikant Daan Kampman, die ook aan het eerste filmproject al een belangrijke bijdrage had geleverd, gaat de soundtrack maken. Ruim een half jaar lang wordt intensief door de drie kunstenaars gewerkt aan het tot een geheel smeden van het tekenmateriaal, de filmtechniek en het geluid, met als verrassend eindresultaat een film die de algemene indeling in categorieën ontstijgt

Op 10 november 2019 ging de film in première in de grote zaal van LAB111 in Amsterdam.

Reactie op JOACHIM KNIEPSTOF EPISODE 6

Le petit film est fait avec beaucoup de talent et donne envie d’en savoir plus. Le bruitage correspond très bien aux dessins et l’atmosphère est très bien rendue. Il y a un côté spectaculaire et déroutant, l’immersion dans un monde inquiétant et cosmique. Félicitations à tous les deux pour cette belle réalisation!

Catherine Delamarre, écrivain – La Tagnière, France

 

TERUG