Joachim Kniepstof filmografie:

JOACHIM KNIEPSTOF Episode 6    03:45 minuten

JOACHIM KNIEPSTOF  (de hoofdfilm)    13:44 minuten

JOACHIM KNIEPSTOF 2020      06:39 minuten

JOACHIM KNIEPSTOF Episode 6, het stadium filmpje     01:43 minuten

JOACHIM KNIEPSTOF Book Preview    01:04 minuten

 

Als Frank Porcelijn de reeks tekeningen voor zijn boek JOACHIM KNIEPSTOF laat zien aan vriend en filmmaker Andras Hamelberg, is deze gelijk enthousiast vanwege het filmische karakter ervan. De opeenvolging van tekstloze beelden veranderen voortdurend van vorm en betekenis en de zwaar omlijnde kaders waarbinnen ze zijn getekend, prikkelen de creatieve geest van de filmmaker. De vraag dringt zich aan hem op: “kunnen die met de hand getekende omlijstingen van wisselend formaat – vierkant, rechthoekig, staand, liggend, groot, klein – de dialoog aangaan met het onveranderlijke kader van film?”

Andras Hamelberg, begonnen als experimenteel filmer, heeft als cameraman en filmmaker aan talloze theater- en televisieproducties gewerkt en heeft diverse kunst- en muziekprojecten gestalte gegeven. Nu ziet hij de mogelijkheid een film te maken zonder gebruik van een camera. Het beeldmateriaal is immers al grotendeels aanwezig: een boek dat tevens kan dienen als script voor de film. Frank en Andras besluiten al spoedig het avontuur aan te gaan door een kort filmpje te maken van één episode uit het boek. Het resultaat is het experimentele filmpje Joachim Kniepstof Episode 6 dat doet denken aan animatie maar dat toch niet is omdat de beelden zelf niet bewegen of beweging suggereren: het is in feite de montage die beweegt.

De begonnen dialoog tussen de filmer en de tekenaar in dit drie en een halve minuut durend filmpje is een belangrijke uitdaging voor beiden om de samenwerking in een nieuw, uitgebreider filmproject voort te zetten. De tijd is rijp voor de verfilming van het gehele boek. Om dit ambitieuze project te kunnen realiseren  starten de makers op 1 maart 2019 via de Stichting Cinecrowd een actie voor het inzamelen van geld door middel van crowdfunding. Aan het eind van die maand wordt de actie succesvol afgesloten en kan worden begonnen met het werken aan de film. Componist en muzikant Daan Kampman, die ook aan het eerste filmproject al een belangrijke bijdrage had geleverd, gaat de soundtrack maken. Ruim een half jaar lang wordt intensief door de drie kunstenaars gewerkt aan het tot een geheel smeden van tekenmateriaal, filmtechniek en geluid, met als verrassend eindresultaat een film die de algemene indeling in categorieën ontstijgt.

t

Op 10 november 2019 ging de film in première in de grote zaal van LAB111 in Amsterdam.

 

 

 

TERUG